Chef's Special: Keukenhof catering verzorgd door Albron

Sfeer en smaak op het allermooiste lentepark van de wereld

 

De catering op de Keukenhof wordt verzorgt door Albron. Daarmee voegt Albron extra sfeer en smaak toe aan het mooiste lentepark van de wereld. Samen met de Keukenhof hebben ze een grote impact op duurzaam toerisme in de Bollenstreek. Zo maken ze gebruik van lokale ingrediënten en worden er in alle segmenten veganistische en vegetarische producten aangeboden. Het bevoorraden van de paviljoens is de grootste uitdaging op het park. Voordat de deuren open gaan, moeten alle paviljoens bevoorraad zijn en moet het hele park er fotowaardig uitzien.

Chef Kok KeukenhofHet is nog rustig op de wegen rondom Keukenhof als ik woensdag 20 april kom aanrijden. De lucht is strakblauw en de vogels voeren de boventoon. Als ik het Basecamp van Albron op rijd, zijn er al vele mensen in alle stilte voor de storm druk in de weer. Er heerst een opgewekte en beheerste sfeer. We worden ontvangen door Gerst Westenbroek, de Manager Food and Quality van Albron. Hij verzorgt deze weken de catering op de Keukenhof.

tulpenWe lopen door het park naar het Blooming Dutch paviljoen en startten met koffie, terwijl de chef-kok croissantjes staat af te bakken voor het ontbijt van de gasten. Gert vertelt me over het duurzaam ondernemen bij Albron. Het boegbeeld voor duurzaam ondernemen is het Greenhouse in Utrecht. Dat is zo een beetje de broedplaats. Van hieruit stromen ideeën door naar de andere cateringlocaties.

Blooming dutch 2

Gert vertelt dat lokaal verworven ingrediënten een belangrijke rol spelen in het samenstellen van de menu’s. Voor streekproducten zijn weinig ‘foodmiles’ afgelegd. Op deze manier zorgt lokaal geproduceerd voedsel voor minder CO2-uitstoot. Ook is er in de restaurants een duidelijke verschuiving te zien van dierlijke producten naar plantaardige- en vegetarische producten. Als leidraad houdt Albron bij het samenstellen van de menu’s minimaal 80% groente en maximaal 20% vlees aan. Dit is terug te vinden in alle segmenten van de kaart. Bij het ontbijt kun je bijvoorbeeld vegan broodjes bestellen. En bij de koffie vind je vegan brownies. Voor lunch en diner is er de spinazieburger van LaRoo. Voor volgend jaar wordt er zelfs onderzocht of het Oranje Nassau paviljoen helemaal vegetarisch ingericht kan worden.

Keukenhof bijzonder instagramwaardig

 

spinazieburger keukenhof2

Elk jaar in maart starten er zo’n 100 horecamedewerkers die de 6 paviljoens van Keukenhof draaiende houden. Vooraf kent niemand elkaar. Gert vertelt dat het mooi is om te zien hoe de teams gedurende de weken dat het Keukenhof open is, steeds hechter worden. Om 8.00 uur opent het park de deuren. Dan moeten alle paviljoens bevoorraad zijn. Gert geeft aan dat dit dagelijks de grootste uitdaging is. Zodra de hekken open zijn, is het niet meer de bedoeling dat er kratten met drinken en dozen brood heen en weer worden gesleept. Alles op de Keukenhof moet namelijk fotowaardig zijn. Alles draait om het ‘perfecte plaatje’. Grote uithangborden met reclame-uitingen passen hier dus niet bij.

spinazieburger keukenhofDan is het 8.00 uur en stroomt het park vol met dames met grote hoeden en prachtige sjaals. Kinderen met mooi ingevlochten haren en kanten jurkjes. Mannen in harembroeken en vilten hoeden. De camera’s komen tevoorschijn en er worden miljoenen foto´s geschoten. De chef heeft inmiddels de groenteburger voor ons klaargemaakt. Met de LaRoo spinazieburger uit de Bollenstreek met truffelmayonaise en rustieke frietjes lopen we vervolgens het hele park door voor ons eigen ‘perfecte plaatje’.

Meer informatie over duurzaamondernemen van Albron

Meer informatie over de Keukenhof