Vrouwelijke finesse in de barbecue wereld

De barbecue is uitstekend voor etentjes met veel genodigden. Gezellig met elkaar om een houtskoolvuurtje staan. Hier en daar een vorkje mee prikken, glaasje wijn, biertje, zonnetje, kletsen en lachen in een  goed gezelschap. Veel dynamischer dan aan een tafel zitten. En voor de gastheer en gastvrouw veel minder intensief. Ideaal toch….. Behalve voor de mensen die niet zo gek zijn op (veel) vlees. Deze groep heeft tijdens een barbecue, naast een salade, vaak weinig keus.

Wie zorgt er voor de groenteliefhebbers bij de barbecue?

De slager zegt dat de groenteboer het moet doen, de groenteboer heeft nog nooit iets met barbecue gedaan en kijkt dus naar de cateringkok. En de cateringkok heeft geleerd om te calculeren met een klein budget en komt dan al snel uit bij de fabrieksproducten van de Vegetarische Slager en Vivera. Zonde! Groente heeft wat meer bereiding nodig, maar steeds meer koks laten zeer verassende groente gerechten van de grill zien.

Kaas-uienburger op de BBQAvontuurlijk buiten koken

Er waait een frisse wind in de Haarlemmermeerpolder die zorgt dat het buiten aangenaam warm is. We rijden naar Landgoed de Kleine Vennep. De Rotary heeft hier een bijeenkomst en ‘Ons gaan Braai’ verzorgt het eten. Voor deze chefs special interview ik Jeroen Diepenhorst één van de eigenaren van Ons gaan braai.

Road trip trading ontstond tijdens de lange route naar Zuid Italië, waar de heren Harry en Jeroen meededen aan een barbecue wedstrijd. Omdat deze naam niet helemaal de lading dekte is de naam later aangepast naar ‘Ons Gaan Braai’. In Zuid Afrika is dat de term voor het bereiden van grote stukken vlees op houtskool. Zuid-Afrikanen braaien overal: in de achtertuin, op de camping, op parkeerterreinen naast de (snel)weg, buiten in de natuur, voor of na belangrijke sportwedstrijden… En bij voorkeur met familie, vrienden, buren en bekenden.

Kaas-uienburger grill

Duurzaam braaien

Harrie is vleessommelier en zoekt zelf het vlees uit. Altijd top kwaliteit qua ras, leefomstandigheden, hoe geslacht, keuze tussen tussen marbeling, gras of graangevoerd, wel of niet gerijpt (dryaged). Bovendien wordt het hele dier gebruikt. Van neus tot staartstuk. Als houtskool wordt er Bushveld Charcoal gebruikt. Dit wordt gemaakt van Acacia mellifera, een invasieve doornstruik die langzaam het Namibische grasland overwoekert en grote schade toebrengt aan lokale ecosystemen. Het grasland kan teruggewonnen worden door de bush te ruimen. Dat geeft de natuur niet alleen kans om zich te herstellen, maar biedt ook kansen voor de lokale economie. Bushveld Charcoal is ecologisch verantwoord, FSC-gecertificeerd Afrikaans braaihout van de hoogste kwaliteit. Geïnteresseerd? Meer informatie vindt je hier.

Is barbecueën alleen voor carnivoren?

Harry en Jeroen zijn echte carnivoren. Maar maken ook groente gerechten klaar.  Een van de aanraders is pimientos de padron. Een gerecht met groene pepers. ‘Met verse Jackfruit en cherrytomaten kun je ook mooie grill gerechten maken’, vertelt Jeroen. In Zuid Afrika bereiden ze ook vaak stoofpotten boven een houtskoolvuur. Groente onderin de pot. Soms gaat daar vlees of vis bovenop. Maar niet altijd.

groenteburger grillenJeroen vindt niet dat je apart voor vegetariërs moet koken. Hij is van mening dat je daarmee twee kampen creëert: De vegetariërs tegen de carnivoren. Sommige vegetariërs en veganisten lopen heel erg met hun voedingsvoorkeur te koop. Daar kan hij niet zo goed tegen. De groentegerechten zijn voor iedereen bedoeld of je nu wel of geen vlees eet. 5% van de Nederlanders is vegetarisch en 1% veganistisch. Jeroen merkt daar eigenlijk niets van bij zijn barbecues. Veganisten staan niet te trappelen bij een barbecue. Ze komen niet af op mannen met baarden, scherpe messen en leren schorten.

De plantaardige barbecue een gat in de markt

Misschien is de vegetarische barbecue wel een gat in de markt, roep ik enthousiast. Ik zie het helemaal voor me met de hasselback bietjes van Ottolenghi. Hahaha lacht Jeroen, ‘misschien een keer voor een speciale avond, maar ik zou als carnivoor nooit alleen nog maar groente gaan grillen’. ‘Ik heb nu eenmaal een passie voor mooie stukken vlees en geniet ervan om te zien met hoeveel genoegen het gegeten wordt’. ‘Je zet Max Verstappen ook niet in een elektrische auto’. ‘Dat zou ik alleen doen als het echt niet meer anders kan’.

Harry ons gebraai 2

Is barbecueën iets voor mannen?

‘Natuurlijk niet hahaha’. ‘Maar het is wel waar. In 90% van de gevallen staat er een man achter de barbecue’. ‘Van oudsher is vlees bereiden wel een mannen taak’. ‘Vrouwen doen de rest eromheen’. ‘Die zorgen voor de salades en de aankleding’. ‘De Female touch is wel heel gaaf, zegt Jeroen’. ‘Vrouwen hebben veel meer finesse’.

Hoe zou de barbecue met alleen maar vrouwen eruit zien?

Jeroen denk dat de barbecue er het zelfde zou uitzien. Er zou alleen veel meer nadruk liggen op hoe de gerechten eruit zien. Waar het bij mannen alleen om smaak gaat, moet het bij vrouwen ook mooi gepresenteerd worden: mooie decoratie, mooi servies en veel verfijndere gerechten. Mijn collega roept vanuit haar kantoor dat er bij vrouwen ook vooral meer witte wijn vloeit. Meer fruit op de barbecue, zou ik zelf denken. Maar dat spreek Jeroen resoluut tegen. Mannen zijn ook zoetekauwen en eten graag fruit.

Naan bloemkoolburger

Opzoek naar barbecue recepten met de groenteburgers?

De bietenburger doet het altijd goed vanwege zijn kleur.

Maar probeer ook zeker eens de Griekse stijl bloemkoolburger met munt-feta pesto.