blog

Hoe verrassend is de menukaart zonder vlees of vis?

Kan de helft van de menukaart zonder vlees

Met name jonge mensen eten steeds vaker vegetarisch of veganistisch. De verwachting is dat binnen 5 jaar zeker de helft van de menukaart vegetarisch zal zijn (Misset Horeca, Vegan 2021). Binnen het gezin of een groep vrienden is er altijd wel iemand die geen vlees eet. Het vegetarische aanbod is daarmee een heel belangrijk criterium geworden de keuzen van een restaurant. Verrijk de menukaart een keer met de verrassend lekkere en toch gezonde bietenburger van To Maat.

En verrassende menukaart zonder vlees

Weer de geitenkaas salade? Of  toch maar weer die vegetarische pasta? De steeds groter wordende groep mensen die niet altijd vlees eten, wil verrast worden! Ze zoeken naar een onvergetelijke presentatie en creativiteit met toppings en sauzen.

Vega en vegan valkuilen

Voor het gemakt worden vegetariërs en veganisten op de menukaart wel eens op één hoop gegooid. De smaken van een vegan menu zijn vaak puurder. Hier moet je even aan wennen. Het is dus niet zo dat vegetariërs net zo makkelijk vegan eten. Ze zullen smaken van kaas, room, boter en ei missen.

Soja is een plantaardig eiwit met een hele rijke voedingswaarde en hierdoor zeer geschikt als vleesvervanger. Maar er is ook veel gedoe rondom soja. Bovendien is soja geen lokaal product. Creativiteit met andere plantaardige eiwitten wordt daarom echt gewaardeerd.

Vegetarisch wordt geassocieerd met gezond eten. Soms bevatten kant en klare vleesvervangers echter veel verzadigd vet, te veel zout en niet altijd genoeg eiwitten, vitamine B en ijzer. De vraag is hoeveel vleesgerechten op de menukaart wel voldoen aan de criteria. Meestal ga je in een restaurant voor culinair en komt gezondheid op de tweede plaats. Toch zou met mooi zijn als de burgers naast smaak ook gezond zijn.

Verassend met de bietenburger

Er gebeurd iets magisch tussen biet en een topping van avocado, de mango en de honing- mosterdsaus. De bietenburger wordt ambachtelijk bereid met lokaal geteelde bieten. Vanaf juni tot einde van het jaar oogsten we onze eigen bieten van het land in Noordwijk en Voorhout. Als eiwitbron wordt het Europese haver gebruikt met de unieke vezel Beta-glucaan. Voldoende Beta-glucanen zorgen voor een verminderde kans op hart- en vaatziekten. De haver zorgt samen met de bieten, ei en kaas voor een volledige voedingswaarde. De bietenburgers zijn niet voorgegaard en worden na productie direct ingevroren. Hierdoor blijft de voedingswaarde en de smaak optimaal behouden. Verras uw gasten!

Vegetarisch bittergarnituur

Alle smaken groenteburgers maken we ook in bitterbal formaat. Frituren zorgt voor een lekker knapperige buiten laag. Kijk hier voor meer informatie. Een mooie aanvulling bij de bitterballen. Staan er nachos op de kaart als borrelhapje? Dan is de (veganistische) geplukte zwam een heel mooi alternatief voor de pulledpork als topping. Kijk hier voor meer informatie.