blog

De invloed van corona op onze levensstijl

Alle remmen los

Kijkt u ook zo uit naar de lente? Groene bomen, blauwe luchten en een zon die steeds meer kracht krijgt. Kunnen we met Pasen weer gasten ontvangen of met elkaar op het terras zitten? Hoe meer ik me erop verheug, hoe meer ik het eigenlijk ook vrees. Ik ben bang dat als alles weer mag, al mijn remmen los gaan. Dat er geen vezel meer in mijn lichaam zit dat zich nog kan beheersen. Straks komt er een beest naar buiten dat teveel drinkt, te hard lacht en iedereen ongewenst innig omhelst. Lekker dicht met mijn barkruk naast de jouwe en het slechtste in elkaar naar boven halen. Straks eindig ik dus met een sigaret in mijn ene hand en Bacardi cola in mijn andere hand, dansend op een bar…  Begrijpt u, dat het voor mijn omgeving misschien beter is als we gefaseerd uit de lockdown gaan.

Het leven nog even op pauze

Maar voor het zover is, ren ik me rot. Zeker na het buikspieren incident. Kilometers fietspad, over bladeren, die opdrogen en overgaan in bossen die langzaam weer groen worden. Langs het kanaal hard tegen de wind in en over de dijkjes terug met de wind in de rug. Door de polder langs schapen met dik besneeuwde vachten, door naar de pasgeboren lammetjes bij de molen. Langs wit besneeuwde velden, waar de hazen bij het opkomen van de zon al hun beschutting kwijt zijn. Waar de sneeuw plaats maakt voor krokussen en narcissen. En waar de avond valt en de kieviten de lente aankondigen. En zo ren ik inmiddels vanaf de eerste lockdown door van 0 naar 21 km. Misschien poetst dat mijn sportieve imago voor de paasdagen nog iets op.

Levensstijl en corona

Over het algemeen zijn mensen zich het afgelopen jaar meer bewust geworden van gezond eten en bewegen. Een deel van de mensen is ook daadwerkelijk gezonder gaan leven. Met een gezonde levensstijl kunnen we ons beter wapenen tegen het coronavirus. En als we toch besmet raken kunnen we een ernstig verloop verkleinen. We hebben gezien dat overgewicht en obesitas zorgen voor een verstoord immuun systeem en hierdoor zorgt voor ernstig ziekteverloop.

Clean label

De betrouwbaarheid van informatie op verpakkingen is door de crisis nog belangrijker geworden.  De consument wil een korte en begrijpelijke ingrediëntenlijst. Een zogezegd Clean Label ingrediëntenlijst. Ongesneden rodekool, winterpeen en appels houdt u met gemak een week goed. Maar u weet ook dat een zelfgemaakte rodekool salade na 3 dagen bewaren in de koelkast, echt niet fris meer is. Heeft u zich wel eens afgevraagd waarom de salade uit de supermarkt wel langer mee gaat.  U kunt er vanuit gaan dat een salade in de supermarkt al aardig wat dagen van producent – naar distributiecentrum – naar supermarkt achter de rug heeft. Het geheim leest u in de ingrediëntenlijst.

Hoe kan het dat de ingrediëntenlijst van de groenteburgers dan wel heel kort is? Het klinkt misschien raar, maar doordat de burgers na productie direct worden ingevroren, zijn ze eigenlijk verser dan de meeste artikelen in de koeling van de supermarkt. Diepvriezen remt alle bacterie groei, waardoor er geen conserveringsmiddelen nodig zijn. Bovendien zorgt dit voor een mooi stevig product, waardoor ook bindmiddelen niet nodig zijn.

Plantaardig eten

Een andere ontwikkeling die in de crisis meer naar voren is gekomen is de vraag naar plantaardige eiwitten. Steeds meer mensen eten deels of volledig vegan. Een belangrijk argument om vegan te eten is de impact op het milieu. Waar we onze foodprint bij dierlijke voeding  moeten compenseren met subsidies, laten we bij plantaardig eten, bijna helemaal geen foodprint meer achter. Probeer bij het vervangen van dierlijke eiwitten het ‘Clean Label’ principe niet uit het oog te verliezen. De plant based trend merken we bij To Maat ook heel goed. De vegan seizoensburger is een echte hardloper geworden. Het succes van de herfstburger is zo groot, dat we hem hebben omgedoopt naar de Mexicaanse burger. Hij is vast aan het assortiment toegevoegd. Volgende week staat de eerste batch plant based lenteburgers op het programma. Deze frisse burger bestaat o.a. uit raapsteeltjes, doperwten en amandelen.

Lokale producten

Een laatste mooie trend die zich gedurende de crisis heeft ontwikkeld in voedingsland is de vraag naar lokale producten. We willen weten waar onze voeding vandaan komt. Nederland stelt strenge eisen aan voedselveiligheid, duurzaamheid en diervriendelijkheid. Ten opzichte van veel andere landen wordt daar in Nederland ook streng op gecontroleerd. Alle reden dus om voeding van Nederlandse bodem te kopen. Bovendien geloven wij ook dat de voeding van onze boden, precies de juiste voedingsstoffen bevat, die we bij het leven in dit klimaat nodig hebben. De natuur is namelijk ongelofelijk slim. Daarom zijn wij ook fan van Hollandse groenten!

Met Pasen hebben we weer de groenteburger mini gourmetjes klaar staan. Alle bekende smaken groenteburger, maar dan in mini formaat. Geen paniek dus als niet iedereen aan tafel een even grote vleesliefhebber is of zelfs liever helemaal plantaardig eet. Wij hebben de burgertjes alvast voor u gemaakt, kunt u met Pasen lekker naar buiten: fietsen, hardlopen, tuinieren en als we ons netjes gedragen mogen we misschien weer naar het terras.

Vergeet niet dat het weer voor de mensen die binnen blijven altijd slechter is, dan voor degene die lekker buiten zijn.

Groet Marjolijn