blog

Hoe goede voornemens ineens heel slecht kunnen uitpakken

Mijn goede voornemen van dit jaar is de “Angela Merkel” strategie. Degelijk, duidelijk, deskundig & doelbewust. In mijn gloednieuwe rol, kondigde ik in het verkoopoverleg het thema sport & voeding aan en ging ik naarstig opzoek naar een leuk sportief gezicht dat dit op zich kon nemen. Vervolgens liep ik het overleg uit met de opdracht om het zelf te gaan doen. Heel gek… Dat was Angela Merkel vast nooit overkomen….

Een paar dagen later ligt een collega op mijn slaapkamervloer om foto´s te maken terwijl ik me probeer op te drukken in een shirt met blijkbaar een veel te grote hals. Hoe komt het toch dat je op mijn leeftijd echt niet het besef hebt, dat bepaalde zaken niet meer kunnen. Ik hoef misschien niet te vertellen dat het heel confronterend is wanneer je er achter komt dat collega’s je zien als vergane glorie en je kinderen überhaupt niets van die glorie willen weten. Kinderen geven de voorkeur aan een moeder die zich gedraagt zoals Angela Merkel. Collega’s waarschijnlijk ook.

´Het bloed moet stromen, anders roesten we vast en groeien we dicht`

Werk aan de winkel

Het meest gênante was toen ik voor de foto ´sit ups´ moest doen. Aan een hengel zou dan een bietenburger hangen, waar ik naar moest happen. Er is bij dat idee nooit ergens in me opgekomen, dat ik dat misschien niet zou kunnen. Terwijl mijn collega het perfecte plaatje probeerde te schieten, werd ik ineens heel zwaar in de steek gelaten door mijn buikspieren. Ik kwam niet één keer omhoog. Gewoon helemaal niet… Misschien kunt u het thuis ook eens proberen. Even liggen op de grond en kijken hoever u omhoog komt. Als het u wel lukt, dan hoef ik dat niet per se te weten. Tot overmaat van ramp zag ik dat er op alle foto’s een enorme vetrol zat, ter hoogte van iets wat ooit mijn buik was… U begrijpt dat ik alle foto’s heb moeten wissen.

Een weerbaar lichaam is minder vatbaar

Ons land blijft nog wel even op slot. Zwembaden dicht, geen teamsport, fitnessruimtes op slot. Maar bewegen moet! Het bloed moet stromen, anders roesten we vast en groeien we dicht. Het lijkt er ook sterk op dat een fit lichaam zich beter kan weren tegen virussen zoals het coronavirus. En wie toch besmet raakt kan een ernstig verloop verkleinen. We hebben gezien dat overgewicht en obesitas zorgen voor een verstoord immuunsysteem en hierdoor zorgt voor een ernstiger ziekteverloop.

`Vezels geven snel een verzadigd gevoel, waardoor je minder eet. Dit kan zeker voordelen hebben als je probeert af te vallen`

Koolhydraten als brandstof

Als brandstof voor een sportprestatie heeft het lichaam koolhydraten nodig. Bij een korte inspanning gebruikt het lichaam glucose. Glucose is een koolhydraat dat het lichaam door verbranding afbreekt. Voedzame koolhydraatbronnen zijn peulvruchten, volkoren graanproducten, groenten en fruit. Deze leveren naast koolhydraten namelijk ook vezels B-vitamines en belangrijke mineralen, zoals ijzer, magnesium, chroom en zink. Suikerhoudende voedingsmiddel en dranken zoals koek, snoep, frisdrank en vruchtensappen, kunt u het beste zo weinig mogelijk gebruiken. Deze zijn namelijk niet voedzaam.

Koolhydraten in de groenteburgers

De belangrijkste leverancier van koolhydraten in de groenteburgers is het Europese graan haver. Haver bevat voedzame koolhydraten met het unieke vezel Bèta-glucaan, wat helpt bij een gezond cholesterolgehalte. De groenteburgers zijn hierdoor allemaal vezelrijk. Vezels geven snel een verzadigd gevoel, waardoor je minder eet. Dit kan zeker voordelen hebben als je probeert af te vallen. Daarnaast bevat haver antioxidanten, welke helpen bij beschadigingen en daarmee mogelijk op de lange termijn ziekten als kanker en hart- en vaatziekten voorkomen. De koolhydraten uit haver zijn complexe koolhydraten. Dat betekend dat ze geen suikerpieken geven gevolgd door een te lage bloedsuiker spiegel (suikerdip). Ze zorgen voor een regelmatig energie afgifte aan het lichaam. De groenteburgers zijn suikerarm omdat ze geen toegevoegde suikers bevatten. De bloemkoolburger bevat de meeste koolhydraten en vezels, gevolgd door de veganistische seizoensburger, de bietenburger en de pompoenburger. De groenteburger is dus een goede voedingskeuze voorafgaand aan een sportprestatie.

´De bloemkoolburger bevat verreweg de meeste eiwitten, gevolgd door de kaas-uienburger. Een prima keuze dus, als herstel voeding voor na een training´

 

Eiwitten voor herstel

Door te sporten ontstaan klein scheurtjes in je spierweefsel. Je lichaam herstelt dit en maakt het nog iets steviger dan dat het was. Hierdoor wordt het lichaam steeds sterker. Eiwitten zijn essentieel voor het herstelproces van de spieren. Het is een misvatting dat eiwitten voornamelijk in dierlijke producten zitten. Plantaardige eiwitten zitten in brood, graanproducten, peulvruchten, noten en paddenstoelen. Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar het effect van plantaardige eiwitten op de spiermassa. De gladiatoren uit de Romeinse tijd, aten vrijwel uitsluitend plantaardig eiwit. Hoewel plantaardige eiwitten minder makkelijk worden opgenomen door het lichaam dan dierlijke eiwitten, lijkt het erop dat plantaardige eiwitten beter zijn voor de opbouw van spiermassa. Een voordeel van het eten van plantaardig eiwit is dat je dan direct ook meer vezels, vitamine, mineralen en antioxidanten binnen krijgt. En tegelijkertijd minder verzadigd vet. Variatie is belangrijk om te zorgen dat je alle soorten eiwit binnen krijgt.

Eiwit in de groenteburgers

Het eiwit in de groenteburgers komt voornamelijk uit het haver. Afhankelijk van het type burger is dit aangevuld met dierlijke eiwitten in de vorm van zuivel, kaas en eieren. In de veganistische burger kiezen we steeds een plantaardige bron zoals paddenstoelen en peulvruchten. Het eiwitgehalte in de groenteburgers voldoet aan de normen die het Voedingscentrum stelt aan goede vleesvervangers. De bloemkoolburger bevat verreweg de meeste eiwitten, gevolgd door de kaas-uienburger en de bietenburger. Een prima keuze dus, als herstel voeding voor na een training.

Afvallen bij vegetarisch of veganistisch eten

Wanneer je vegetarisch of veganistisch gaat eten kun je gewicht verliezen. Dat zou kunnen komen doordat je met dit voedingspatroon meer vezels binnen krijgt. Vezels dragen bij aan een verzadigd gevoel na het eten. Daarnaast zit er in plantaardige producten vaak minder vet dan in dierlijke producten. Hierdoor is de hoeveelheid calorieën per 100 gram in plantaardige producten vaak minder dan in dierlijke producten. Volume, gewicht, samenstelling en textuur hebben ook invloed op je hongergevoel en hoe snel je verzadigd bent. Zo zit je van eiwitrijk voedsel sneller vol. Vast voedsel verzadigd meer dan vloeibaar voedsel. Het is dus slim om daar rekening mee te houden.

Eetwissel met een groenteburgers

Eén groenteburger bevat ca. 50g groente. De norm is om per dag 250g groente te eten. Maar 6% van de Nederlanders haalt deze norm. Daarom is het goed om bij of door elke maaltijd iets van groente te doen. Bak voor bij de lunch een groenteburger in een beetje vet. Zonnebloemolie levert vitamine E, roomboter levert juist weer vitamine A. In margarine zit het beide. In de vegetarische groenteburgers zitten melkproducten verwerkt. Dit is een gemakkelijke manier om voedingsstoffen zoals calcium, B2 en B12 binnen te krijgen. Genoeg calcium zorgt weer voor een goede opname van vitamine D. Bij de veganistische burger maken we gebruik van moderne voedingsmiddelen, zoals gistvlokken, algen en hennep om de voedingswaarde aan te vullen.

Recepten met de groenteburgers
Bent u opzoek naar een beetje inspiratie? Wij verzamelen de leukste recepten met de groenteburgers op de website.  Hieronder de link naar een aantal van deze recepten. Heeft u leuke recepten met de groenteburgers? Mail ze aan ons door: info@groenteburgers.eu

Hopelijk heb ik u hiermee wat handvatten gegeven voor de komende periode. Succes met het volhouden van de goede voornemens. Laat u niet uit het veld slaan door collega´s en laat u vooral niet ontmoedigen door kinderen of kleinkinderen. Neem een voorbeeld aan Angela Merkel, die heeft wel voor hetere vuren gestaan. Op de website vindt u de komende periode leuke aanbiedingen en we geven leuke dingen weg bij bestellingen om u een steuntje in de rug te geven.

Zeker de moeite waard om in de gaten te houden.
Groet Marjolijn Balk