blog

Groenteburgers.eu

De vegetariër van de jaren 70

Het is alweer een tijd geleden dat we begonnen met groenteburgers maken achter de winkel van Ted van der Maat in Voorhout. Het was februari 2017 dat de eerste groenteburgers daar in de winkel lagen. De bietenburger, de kaas- uienburger en de spinazieburger. De inspiratie kwam uit een kookboekje uit de jaren 70. Schaars voorzien van bruinige onsmakelijke foto’s, in groot contrast met de ruige food fotografie van nu. Geen mannen met baarden en dames die lachend hun vingers aflikken bij een broodje vegan junk food. Dit boekje stamt uit de tijd waar vegetariërs bleek en niet sexy waren. Gezond eten deden mensen die er uitzagen als een groententaart met soepjurken van dezelfde stof als de gordijnen. We lieten ons bij de ontwikkeling van de groenteburgers dan ook vooral overtuigen door de wetenschappelijke onderbouwing, de rest hebben we aan onze fantasie overgelaten.

Van wereldverbeteraar naar culinaire elite

In een aantal jaren tijd is deze wereldverbeteraar getransformeerd tot de culinaire elite van nu. De bewuste consument gaat tegenwoordig naar de biologische supermarkt, vegetarische slager en de ambachtelijke snackbar. De producten die we kopen is een manier om uit te drukken waar we voor staan. Zo verbinden we tegenwoordig onze identiteit aan onze zorgen over het milieu. Dezelfde culinaire elite omarmde de groenteburgers. Op basis van Hollandse groenten van lokale telers. In 2019 kwamen de eerste bieten uit de Bollenstreek. In 2020 haalden we ook de pompoenen, uien en champignons uit de streek. Zo verlagen we de foodprint van de groenteburgers steeds een stapje verder. De burgers verkochten we aan Huis ter Duin, Chateaubriand en inmiddels aan zo’n 40 speciaalzaken in de regio.

Koken is emotie, een ondernemer voldoet aan hele andere criteria

Het productieproces en de verpakking hebben we ondertussen geprofessionaliseerd, waarbij we continu waken voor het ambachtelijke karakter van het product. Dat groter denken gaat me niet makkelijk af. Het liefste blijf ik gewoon lekker aan deze kant van de A44. Tijdens het hardlopen besloot ik podcast te gaan luisteren over hele interessante en ingewikkelde financiële kwesties. Echt een goeie manier om wat rationeler te denken en wat meer gevoel bij geld te krijgen. Er moest een serieus plan komen! na 5 km kwam ik er achter dat ik echt totaal niet naar de financiële kwesties luisterde, maar bevond ik me ver van al dat ingewikkelde gedoe in veel leukere gedachten. Het beste besluit was dan ook om begin 2020 team To Maat uit te breiden met een wat rationelere en planmatiger denker. Een tegenpool die voor de nodige wrijving zorgt. Maar ja, zonder wrijving geen glans.

Hierbij verklaren wij ‘Bollenstreek food’ officieel als ‘geopend’

En zo komen we bij het moment dat we een nieuwe stap gaan zetten. To Maat is niet langer meer een eenmanszaak, maar een BV met personeel. Daar hoort ook een nieuwe naam en een nieuwe website bij. Wij gaan verder als Bollenstreek food met het concept ‘groenteburgers.eu’. Hoog geëerd publiek van To Maat: veel van u volgen ons vanaf het aller eerste begin. In dit digitale tijdperk en de 1,5 meter samenleving, voelt dat als een warme deken. Hierbij nodig ik u uit om als aller eerste rond te kijken in onze nieuwe omgeving. We zijn benieuwd wat u van de kleuren vindt, de indeling en de foto’s.

Nieuw is de functie van een eigen webshop. Hiermee kunnen we heel Nederland Corona proof bedienen. De burgers worden verstuurd in de ECO koelbox. Dit is een koelbox van karton, voorzien van ECO koelpacks. We stoppen de koelbox graag zo vol mogelijk. Een volle koelbox is namelijk duurzaam voor het milieu en uw portemonnee.

Blijft u voor kleine hoeveelheden vooral de speciaalzaken bezoeken. Ook al onze verkooppunten hebben we namelijk mee verhuisd naar de nieuwe website. Webshops doen het tenslotte pas goed in de gebieden waar ook een fysieke winkel aanwezig is. Is er bij u in de buurt nog geen verkooppunt en heeft u een suggestie, laat het ons dan vooral weten. Spelfouten, knoppen die niet werken, dieetsuggesties, duurzaamheidstips…. blijf het ons melden. U bent altijd een zeer betrokken publiek geweest en dat waarderen we. Zonder u waren we nooit zo groot geworden. Bedankt daarvoor.

We still love you, from our head To-ma-toes.

Als u nog een stukje naar onder scrolt, kunt u zich inschrijven voor onze nieuwsbrief. Zo blijft u altijd op de hoogte van het laatste nieuws, recepten, voedingsfeitjes en leuke aanbiedingen.